MAGYAR DEUTSCH ENGLISH
HOT SPOT szolgáltatás
Garay Élménypince
Bormúzeum
A Kávé Háza
Szekszárdi Csoki
Illyés Gyula Megyei Könyvtár
Illyés Gyula Könyvtár
Wosinsky Mór Múzeum
partnerek
Rács Róbert

Rács Róbert népi iparművész fazekasműhelye


Cím: 7146 Várdomb, Kossuth u. 14

Tel. szám: 30/901-1911
E-mail: racs.robert@t-online.hu

Rács Róbert 1968-ban Szekszárdon született. A sárközi kerámia készítésének alapjait a Szekszárd- csatári kerámia-üzletben sajátította el, ahol mestere a mezőtúri Gajda István fazekas volt.
Tanulóévei  alatt  nagy  hatással  volt  még  rá  az óbányai fazekas kultúra metszett, karcolt forma- és díszítményvilága.
Jelenleg is látogatható fazekasműhelye a Tolna megyei Várdomb községben található, mely települést az 1750-es években Mária Terézia betelepített német lakosai alapították itt a Sárköz szélén.
Ezért foglalkozik 1992 óta a sárközi kerámia mellett a „németes” óbányai díszítményű tárgyak,    edények    készítésével.    Legfőbb    edényfajtái:    vizes-,    pálinkáskorsók, boroskancsók, butellák, falitányérok, tálak,  étkészletek, de  készít  különböző  sütő- főzőedényeket is.
 Vállalkozása a népművészeti tárgyak mellett készít    különböző     kerti    ültetőedényeket, amforákat,  kaspókat  igény  szerint  fagyálló kivitelben is.
Tárgyaival, edényeivel már  számos hazai és külföldi kiállításon is  bemutatkozott.
2006-ban a Tolna- Somogy- Baranya megyéket tömörítő régió kapott lehetőséget a Brüsszeli Európa parlamentben kulturális örökségének, hagyományai őrzésének bemutatására, ahol a Tolna megyei Népművészeti Egyesülettel közösen lehetősége nyílt a bemutatkozásra.
A Népművészeti Egyesület tagjaként 1998 óta zsűrizteti tárgyait, melyek száma meghaladja az ötvenet. A Népi Iparművész címet 2002-ben kapta meg. Műhelye – vasárnap kivételével – a hét minden napján nyitva áll az érdeklődők előtt.
 Mesterség bemutatót tart műhelyében is, de meghívásnak is eleget tesz. Diákoknak, gyermekeknek foglalkozást tart, ahol az érdeklődők maguk is kipróbálhatják az agyagformálás, az alkotás eme ősi formáját.


 

 

 

 

keresés
virtuális kirándulás
térkép
webkamera
Kapcsolat
hírlevél
Itt iratkozhat fel heti hírlevelünkre!


MarkCon 2009
Vakok és gyengénlátók
számára
E-HIVATAL KAPCSOLATI INFORMÁCIÓK ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ HONLAP-TÉRKÉP