MAGYAR DEUTSCH ENGLISH
HOT SPOT szolgáltatás
Garay Élménypince
Bormúzeum
A Kávé Háza
Szekszárdi Csoki
Illyés Gyula Megyei Könyvtár
Illyés Gyula Könyvtár
Wosinsky Mór Múzeum
partnerek
Gemenci Erdei Vasút

Gemenci Állami Erdei Vasút

 


A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt üzemelteti a Gemenci Állami Erdei Vasútat, amelynek kiinduló és végállomása is a Pörböly község határában, a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ.
A Gemenci Erdei Vasút fővonala jelenleg 20 kilométer, Pörböly és a Gemenc Dunapart között közlekedik., de csak hétvégeken és ünnepnapokon. Hétközben munkanapokon a kisvonat menetrend szerinti járatai  10 kilométer es távot tesznek meg, a Malomtelelő megállóig. Különvonattal  lehetőség van a 30 kilométeres pálya teljes beutazására is, Pörböly és Keselyűs között.
Az erdei vasút Pörböly állomást elhagyva, mintegy 500 méter megtétele után belép a gemenci erdőbe, és szinte végig szebbnél szebb tájakon halad végig. Pörbölytől 7 kilométerre, a Lassi megállóhelyre érkezünk, ez a menetrend szerint közlekedő vonatok első megállóhelye, ahol le- és felszállhatunk. Lassi megállóhely a Lassi-Duna partján található. Itt látható a Halászati Múzeum, mely előzetes bejelentkezés alapján látogatható (Pörbölyi Ökoturisztikai Központ) 74/491-483) és mellette a mintegy 100 főt befogadó esőbeálló, padokkal, asztalokkal, szabadtüzes főzési lehetőséggel. Szerencsés esetben vaddisznócsaládot és rejtőzködő szarvasokat is észlelhet a kedves látogató.
Itt leszállva a vonatról, az országos kéktúra útvonalán haladva, eljuthatunk a szekszárdi dombvidékre, vagy az ellenkező irányban haladva, a bajai Duna-hídhoz érkezünk.
A kisvonat következő megállóhelye a Lassitól egy kilométerre levő Malomtelelő megállóhely. Itt található a malomtelelői tanösvény. A tanösvényen végighaladva, körülbelül 45 perces sétaúton a tájékoztató táblák segítségével megismerkedhetünk a gemenci erdő állat- és növényvilágával. A megállótól 200 méterre épült a gemenci erdő egyetlen, turistacélt szolgáló kilátója. Ha kellő óvatossággal közelítjük meg, páratlan élményben lehet részünk az előttünk elterülő Malomtelelőn (időszakos vízjárású tó), megcsodálhatjuk az ártéri erdők sokszínű madárvilágát.
A vonattal továbbutazva, Pörbölytől 20 kilométerre található Gemenc-Duna-part megállóhelyre érkezik a vonat, ahol kb.20 percet várakozik, mielőtt visszaindulna Pörbölyre. Az utasok leszállhatnak a vonatról, körbejárhatnak a tisztáson, megcsodálhatják a tájat. Tűzrakóhelyek, fedett erdei pihenőhelyek, asztalok, padok állnak a turisták rendelkezésére.

Az erdei vasúttal történő kirándulásokra több lehetőség áll a turisták rendelkezésére. Egyéni túrázóknak és kisebb csoportoknak ajánljuk a május 1. és október 31. között Pörbölyről minden nap,
Hétvégén és ünnepnapokon gőzvontatású pótdíjköteles nosztalgiavonatokat közlekedtetnek a Pörböly és Gemenc-Duna-part megállóhely között A vonatok meghatározott időpontban és szakaszon közlekednek.
Természetesen nagyobb csoportok is igénybe vehetik ezeket a járatokat, de előzetes megrendelés alapján, külön térítés ellenében biztosítunk a részükre különvonatot.

A nyári-őszi menetrend szerinti közlekedő vonatok május 1-től szeptember 30-ig közlekednek. A téli menetrend szerint is közlekedik ez azonban változó, a pontos menetrend és a mentdíjak megtekintése: www.gemenczrt.hu, 74/491-483
A viteldíjat és az utazási feltételeket a Gemenci Állami Erdei Vasút személy-, poggyász- és darabáru-díjszabása tartalmazza részletesen!
Jegyváltás, indulás a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból. 
2012-es nyári-őszi menetrend Pörböly -Gyöngyösoldal-Pörböly útvonalon, hétköznap: 9:25, 11:25, 13:25, 15:25V
V: a kisvonat Pörböly -Lassi-Pörböly útvonalon közlekedik
hétvégén és ünnep nap: 8:25+, 9:25*, 11:25, 13:25*, 14:25
* nosztalgi gőzős felárral, egészen a Duna partig közlekedik, majd vissza
+ Pörböly-Duna part-Keselyűs-Duna part-Pörböly útvonalon közlekedik a kisvasút
A Szekszárdhoz közeli Keselyűsből is indulnak vonatok a Duna partig az alábbi időpontokban csak szombat, vasárnap és ünnepnap: 11:10, 13:35, 14:50
Keselyűs-Dunapart-Pörböly útvonalon szombat, vasárnap, ünnepnap: 14:50

A jegyeket az indulás előtt legalább 15 perccel lehet megváltani.
CSOPORTOKNAK ELŐZETES BEJELENTKEZÉS SZÜKSÉGES!
Előzetes bejelentkezés csoportoknak Szekszárdi Turisztikai Non-Profit Kft., TOURINFORM irodában, 7100 Szekszárd, Béla király tér 7., tel.: (74) 315-198,  E-mail: szekszard@tourinform.hu

Menetdíjak:

 I. Teljes árú menetdíjak:Menettérti útra:
1. 0-10 km távolságra  (Pörböly-Gyöngyösoldal-Pörböly)1.100.-
2. 11-20 km távolságra nosztalgia gőzőssel
 (Pörböly-Gemenc Dunapart - Pörböly)
2.200.-
  

 

Kedvezményes menetdíjak
4-14 éves korú gyermekek, diákok, nyugdíjasok és közszolgálati alkalmazottak, a Magyar Természetbarát-szövetség tagjai, valamint a vakok kísérői (a díjszabás B, I. és II. pontjában meghatározott feltételekkel)

II. Kedvezményes menetdíjakMenettérti útra 
1. 0-10 km távolságra  (Pörböly - Gyöngyösoldal- Pörböly)750,-
2. 11-20 km távolságra nosztalgia gőzőssel
(Pörböly-Gemenc Dunapart-Pörböly)
1.750,-
  

 A különvonatok díja:
Esetenként egyedi megállapodás alapján.
A különvonatokon semmilyen kedvezmény nem érvényes!

A különvonat megrendelése:
A különvonat közlekedését legalább 14 nappal a tervezett indulás előtt, írásban kell megrendelni a vonalfőnökségen. A különvonatot a vasút csak akkor indítja, ha az üzemi viszonyok megengedik.


Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Részvénytársaság
7142 Pörböly, Bajai út 100.
Telefon: 491-483 Fax: 74/591-029
Email: kisvasut@gemenczrt.hu
Web :   www.gemenczrt.hu

 

 

 

 

 

 

Vissza a lap elejére

keresés
virtuális kirándulás
térkép
webkamera
Kapcsolat
hírlevél
Itt iratkozhat fel heti hírlevelünkre!


MarkCon 2009
Vakok és gyengénlátók
számára
E-HIVATAL KAPCSOLATI INFORMÁCIÓK ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ HONLAP-TÉRKÉP